BIOGRAFI
Kartellen bildades i en finsk fängelsebunker av Kinesen och Babyface. De insåg att Sverige behövde riktig verklighets baserad HipHop och att göra musik blev för de ett sätt att ta igenom tiden på isolering. Efter att de gjort två låtar anslöt Kinesens vänner Choka, Chucky, Woody, Habibi, Malmusch, Bez tillsammans med halva eliten…
De fann snart de unga rapparna Sebbe och kaka med en liknande bakgrund som de själva. Båda dessutom talangfulla. Redan i 12 årsåldern vann Sebbe battles arrangerade av Redline och i samma ålder tillhörde Kaka Stockholms breakdance eliten. Till Kartellen anslöt sig också etablerade musiker och producenter som Masse Salazar, Bigntiny, Legend och Large Money Enterteinment.
Tanken med Kartellen var aldrig att framstå som ett kriminellt gäng utan en musikalisk rörelse där hederliga såväl som kriminella människor ingår med som för fram gatans budskap och representerar alla program.
Varför ska gaturap/gangsterrap/verklighetsrap bara praktiseras i USA? Där det finns sådant som Kartellen tar upp i sina texter. Kartellen la upp en sida på Myspace.com med låtar och surret började gå igenom den svenska HipHop världen. I juli 2008 gjorde Kartellen sitt första framträdande som förband till gangstarappens skapare Ice Cube. Efter det har såväl Hells Angels som Bandidos anordnat spelningar, ett bevis för att de inte representerar någon gängfärg.

När livsstilsmagasinet Rodeo Magazine uppmärksammade Kartellen med ett reportage hösten 2008 omvandlades gruppen till Sveriges mest omdebatterade HipHop grupp. Tidningar som Aftonbladet, ledarskribenter på moderatbibeln Svenska Dagbladet, journalister på DN, Nöjesguiden och bloggare skrev om Kartellen. Några förfasades men de flesta skrev positivt. Kartellen är ett band man hatar eller älskar… Ingenting mitt emellan.
Sedan september 2008 har Kartellen haft drygt en halv miljon unika besökare på sin Myspace. Kartellen gästade radio och TV, deras budskap gick inte bara fram till miljonprogrammen utan även till polisen som väldigt snabbt började trakassera Sebbe, Kaka och de andra crewmedlemmarna. En spelning i Göteborg föregicks av att polisen ryckte ner konsertaffischer. Polisen har försökt skrämma Kartellen till tystnad och hotatl att trakassera de genom punktbevakning och vända upp och ner på deras anhörigas och vänners bostäder. De spär bara bensin på en eld som redan brinner.
Om svenska polisen lägger ner miljoner på att förfölja en HipHop grupp då lever vi verkligen i en polisstat.
KFL

ARTIKLAR OM KARTELLEN I OLIKA MEDIER

2011-03-09
DN Kultur & Nöje Kartellen ”Reflektion”
Klicka här

2011-01-25
Kartellen Intervju på Kingsizemagazine ”Vi måste visa att det finns andra alternativ än att gå den väg vi har gjort” Läs hela intervjun
Klicka här

2009-04-21
Kinesen – mannen bakom Kartellen Klicka här

2009-04-01
Kartellen – i tre delar på Sveriges Radio
Klicka här